Επίδομα σίτισης φοιτητών

Επίδομα σίτισης φοιτητών

Αρ. Πρωτ. 8876/27.10.08

Προς Υπουργό:
- Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων


Η Φοιτητική Λέσχη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) προσφέρει καθημερινά σίτιση μέχρι και σε 12.000 φοιτητές των σχολών του Πανεπιστημίου. Ωστόσο, η λέσχη του ΑΠΘ εν αντιθέσει με την Φοιτητική Λέσχη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που λειτουργεί και τα Σαββατοκύριακα, δεν λειτουργεί εφτά μέρες την εβδομάδα για να καλύψει τις ανάγκες σίτισης των φοιτητών.
Το επίδομα σίτισης που λαμβάνουν οι φοιτητές του ΑΠΘ που δικαιούνται δωρεάν σίτιση, ανέρχεται μόλις στο 1,80 ευρώ την ημέρα, ποσό δεν μπορεί να καλύψει τη σίτιση ενός φοιτητή και μάλιστα σε τιμές αγοράς εκτός πανεπιστημιακής λέσχης.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Φοιτητικής Λέσχης του ΑΠΘ δεν υπάρχει ο απαραίτητος προϋπολογισμός για την κάλυψη των αναγκών και τη λειτουργία της Φοιτητικής Λέσχης και τα Σαββατοκύριακα. Ακόμα όμως και τις καθημερινές όταν και λειτουργεί κανονικά η λέσχη, οι φοιτητές μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν ακόμα και δύο ώρες στην ουρά προκειμένου να σερβιριστούν, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που οι φοιτητές αναγκάζονται να τρώνε στα σκαλοπάτια της λέσχης, καθώς λειτουργεί μία από τις δύο αίθουσες σίτισης της Φοιτητικής Λέσχης του ΑΠΘ, λόγω έλλειψης προσωπικού, καθώς ακόμα και οι υπάλληλοι της Λέσχης που έχουν συνταξιοδοτηθεί δεν έχουν αντικατασταθεί.
Την ίδια στιγμή το μέτρο της διοίκησης της λέσχης για αγορά και χορήγηση ξηράς τροφής στους φοιτητές που δικαιούνται δωρεάν σίτιση, φαίνεται να βρίσκει αντίθετους τους δικαιούχους, καθώς το επίδομα που δικαιούνται χορηγείται μία φορά τον χρόνο και αντιστοιχεί στα 170 ευρώ. Ποσό που μπορεί να μη λύνει προφανώς το πρόβλημα σίτισής τους για τις ημέρες που δεν λειτουργεί η Φοιτητική Λέσχη, ωστόσο είναι μία ενίσχυση του οικονομικού τους εισοδήματος για την κάλυψη των αναγκών τους.

Μετά από τα παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να λειτουργεί η φοιτητική λέσχη του ΑΠΘ και τα Σαββατοκύριακα για τους δικαιούχους δωρεάν σίτισης;

- Σκοπεύει να επανεξετάσει το αρμόδιο Υπουργείο τη μη αντικατάσταση του επιδόματος σίτισης των φοιτητών με ξηρά τροφή;

Απαντήσεις Υπουργείων